Catalan Water Partnership | Projecte GALATEA
23602
post-template-default,single,single-post,postid-23602,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive
 

Projecte GALATEA

Projecte GALATEA

El projecte GALATEA va néixer com una continuació del projecte NEPTUNE, mantenint el mateix objectiu de reforçar i impulsar la innovació i la cooperació crossectorial a la cadena de valor de l’economia blava, és a dir totes les activitats econòmiques relacionades amb el mar. Aquest projecte està finançat pel programa H2020, en el marc de la iniciativa INNOSUP, i compta amb un pressupost total de més de 3,6 M€.

GALATEA ha estat concebut per donar resposta a les prioritats econòmiques establertes per la Unió Europea, que ha determinat la sofisticació de l’economia blava com una estratègia robusta, a llarg termini, per donar suport i garantir el creixement sostenible del sector marítim. En contraposició amb l’enfocament del projecte precursor NEPTUNE, GALATEA focalitzarà les seves accions en implementar sistemes de control intel·ligent en quatre àmbits molt més concrets de l’economia blava, com són els vaixells, els ports, les drassanes i la vigilància marítima. Durant la seva execució, el projecte també seguirà tres eixos de treball que es corresponen a les prioritats definides per la Unió Europea com són la transició digital, la transició ecològica i la implementació del model de l’economia circular.

Per tal d’aconseguir aquests objectius, GALATEA incentivarà la cooperació entre diferents països i la transferència de coneixement i activitats conjuntes entre diversos àmbits econòmics amb grans potencialitats per establir sinergies: el sector TIC, el sector Marítim i el sector Aeroespacial. Així doncs, el consorci del projecte consta d’un total de 8 clústers de França, Grècia, Espanya, Romania i Polònia, liderats per Toulon Var Technologies i amb la participació del mateix CWP i el centre de recerca Eurecat. Durant l’execució del projecte, els clústers participants establiran, per una banda, el contacte amb diversos stakeholders i agents rellevants relacionats amb l’economia blava en cadascun dels seus països.

Per altra banda, i una vegada identificats els reptes i les necessitats d’aquests sectors, els clústers mantindran un contacte continuat amb les PIMES capaces d’aportar solucions innovadores per donar resposta a aquestes problemàtiques. El projecte disposa de suport financer a tercers per tal de donar suport econòmic a les iniciatives provinents de les diferents PIMES involucrades. Alguns dels camps que s’ha estimant que són susceptibles d’incorporar millores són, entre d’altres la implementació d’intel·ligència artificial, la millora de sensors, la incorporació de drons, el tractament d’aigua, la realitat virtual/augmentada o la presa de dades a temps real.

S’espera que el projecte GALATEA tingui impactes importants en diversos aspectes econòmics relacionats amb el sector de l’economia blava com són reforçar el paper de les PIMES al sector, estimular la creació de noves cadenes de valor que facin més competitiu el teixit industrial europeu, la creació de nous llocs de treball especialitzats, el refermar el paper dels clústers com a palanques per a la transferència de coneixement i la promoció de la innovació i finalment l’augment de la sostenibilitat i la disminució de l’impacte ecològic d’un sector tant important i amb tantes expectatives de creixement en els pròxims anys com és l’economia blava a Europa.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.