Catalan Water Partnership | DIGICAL
27718
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-27718,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive
 

DIGICAL

Category
Projectes d'R+D i innovació
About This Project

Digitalització de la Gestió Integral del Cicle de l’Aigua a Pluges intenses (DIGICAL)

Període execució:

Gener 2022 – Agost 2022

Coordinador

 

 

 

Participants

Descripció

En ocasió de precipitacions anòmales, se solen registrar alteracions dels paràmetres de qualitat en l’aigua captada per a potabilització, però, en la majoria de casos, la captació no es pot parar i per això les plantes de potabilització estan subjectes a estrès. A més, elements flotants de grans dimensions arrossegats pel corrent en els llits de riu poden danyar les estructures de bombament i captació. Quant als sistemes de sanejament, pluges intenses i inundacions provoquen desbordaments, amb possibles afectacions de la qualitat de l’aigua que poden causar prejudici per a la salut humana i danys mediambientals.

DIGICAL és un projecte de R+D cooperatiu de desenvolupament experimental que té com a objectiu la millora en la garantia de la captació d’aigua potable mitjançant el disseny i desenvolupament d’un sistema d’alerta primerenca (SAP) per a inundacions. Es tracta d’una eina innovadora que inclou instruments de mesura i individus interconnectats en temps real, combinant dades de fonts diferents de forma intel·ligent, que sigui capaç de millorar i agilitzar els processos en la gestió del risc d’inundació i la presa de decisions davant d’una alerta d’inundació i que pugui ser escalable a diferents entorns. L’àmbit d’interès per a dur a terme aquest projecte de desenvolupament experimental són les zones de captació d’aigua potable prop de Manlleu i de Torelló, on episodis d’avinguda del riu Ter provoquen inundacions que afecten l’activitat econòmica de la zona i alteracions en la qualitat. El projecte preveu una proba pilot que permetrà ajustar els resultats dels models hidrològics / hidràulics amb valors reals que es puguin donar en crescudes del riu Ter i/o episodis de pluja.

Finançament:

DIGICAL, amb número d’expedient AEI-010500-2021b-24, està cofinançat pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme (MINCOTUR) mitjançant la segona convocatòria d’AEIs del 2021 en el marc dels ajuts Next Generation i el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.