TECNOLOGIES INNOVADORES PER A FER FRONT A LA SEQUERA AL WATER INNOVATION DAY

El passat 24 de febrer el Catalan Water Partnership (CWP), clúster de l’aigua de Catalunya va celebrar la jornada Water Innovation Day- Solucions digitals i circulars-, una jornada enfocada a promoure la transferència de coneixement al voltant de les innovacions tecnològiques i projectes d’R+D més rellevants per a l’ús sostenible de l’aigua a Catalunya, que ha convocat gairebé 200 professionals del sector de l’aigua, i en la qual empreses, universitats i centres de recerca associades han presentat projectes i iniciatives d’innovació, R+D i transformació digital, moltes de les quals ja estan en marxa en plantes i pilots a Catalunya.

Aquesta jornada coincideix en un context actual de forta sequera que fa palesa la gran importància d’una bona gestió del recurs aigua i en la qual la tecnologia i l’R+D, així com la digitalització poden contribuir notablement a un ús més eficient. El sector no és aliè a aquesta situació, i molts, de la vintena de projectes presentats ahir, estan focalitzats en impulsar la reutilització d’aigua o la digitalització per estalviar en aquest recurs. La sessió combinava projectes d’investigació amb d’altres ja en marxa, que poden mostrar com els pilots i solucions innovadores de fa uns anys ja estan implantades en algunes plantes a Catalunya i que han permès estalvis molt rellevants d’aigua. En aquest sentit, la Secretaria d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya, Anna Barnades va destacar en la inauguració la importància de continuar invertint en innovació en el sector de l’aigua, ja que la sequera mostra que és un factor limitant al nostre desenvolupament i va demanar al clúster que ajudi a traslladar aquesta innovació a la gestió. També va destacar el paper inversor de l’Agència Catalana de l’Aigua en àmbits com la reutilització o la creació d’una línia d’R+D per al sector de l’aigua.

El president del CWP, Jordi Cros, ha destacat que el CWP ha mobilitzat més d’1,5 M€ en la recent convocatòria de projectes per a promoure la digitalització del Ministeri d’Indústria amb més de 800.000 € d’ajuts a empreses, especialment a petites i mitjanes empreses, situant-se entre els 10 clústers de tota Espanya amb major retorn econòmic. Així mateix, ha volgut destacar que el Water Innovation Day és un esdeveniment que permet acostar necessitats empresarials i de les administracions públiques competents en aigua amb les solucions de les empreses i de l’oferta tecnològica i científica de Catalunya. Xavier Amores, director del CWP va destacar que la possible arribada de fons a la digitalització de l’aigua, per a implementar noves tecnologies, ha d’anar acompanyat de més inversions en R+D que permetin continuar posicionant com a líder tecnològic al sector de l’aigua. En aquest sentit, va destacar que al món hi ha poques concentracions d’empreses i coneixement en aigua com la que tenim a Catalunya, essent un dels àmbits amb més retorn en projectes europeus, i que és un exemple del tipus de sectors de futur: amb impacte mediambiental i lideratge tecnològic.

Durant la jornada hi va haver dos elevator pitch i dues ponències més. En un primer bloc hi va haver els elevator pitch d’R+D seguida d’una ponència i en un segon bloc, un segon elevator pitch de Digital i una última ponència.

Primer 9 entitats del CWP, cada una de les quals va poder presentar el seu projecte. En aquest primer bloc d’elevator pitch d’R+D hi van participar Leitat amb Francesa Audino que va presentar el projecte EFLUCOMPEurecat amb Carme Bosh que va presentar el projecte IBATHWATERAigües de Manresa amb Sergi Grau Torrent que va presentar el projecte FADICLUR, la UAB amb  Albert Guisasola Canudas que va presentar el projecte VIVALDIAmphos 21 amb Ester Vilanova que va presentar el projecte AGUALEARNCetaqua amb Adriana Romero que va presentar el projecte LIFE ENRICHInloc Robotics amb Raúl Alonso que va presentar el projecte KTMSBeta-UVic amb Lídia Paredes que va presentar el projecte ACCELWATER i l’ ICRAUDG amb Joaquim Comas que va presentar el projecte REUSEMP3.

Seguidament, es va procedir a fer una pausa networking on les empreses van poder gaudir d’una estona per poder retrobar-se.

A continuació es va comptar amb la ponència del Marcel Planellas, professor d’Esade i Autor del llibre “Llibre vermell de la innovació” que ens va explicar com Gestionar la innovació a les organitzacions.

Llavors els assistents van poder gaudir del segon bloc ‘ elevator pitch on vam poder participar les següents empreses: Hydrens amb Rosario Arnau que va presentar el projecte “Anàlisis fluidodinàmica de processos amb l’ús de tècniques de simulació computacional i mesures experimentals”, Kurita Iberica amb Víctor Venegas que va presentar el projecte FRACTA, FTR amb Aleix Aulestia que va presentar el projecte Elvis Indy Water, ADASA amb Miquel Pujades que va presentar el projecte DAM360,  SENSOTEC amb Jordi Guillaumes que va presentar “La importància de la informació digital en la mesura de cabal per mètodes ultrasònics”, ABB amb Albert Blanco  que va presentar “Manteniment basat en la condició i servei remot per variadors de freqüència en aplicacions de bombeig d’aigua” Aqualia amb Pilar Icaran que va presentar “Gestió Sostenible i digital de la EDAR de Lleida: l’Aigua residual com a residu”, SPIN amb Oriol Ginés que va presentar “Cas d’ús del bessó digital al sector de l’aigua” i  Adiquímica amb Núria Adroer que va presentar ADICONTROL, una eina per a monitoritzar, controlar, automatitzar, digitalitzar i integrar el tractament d’aigua a l’estratègia operativa de la unitat”.

Per finalitzar la jornada, en Xavier Elizondo, mànager de l’oficina Next Generation a Acció empresa, va poder explicar als participants en les oportunitats dels fons Next Generation pel sector de l’aigua.

L’esdeveniment va finalitzar amb l’entrega de premis als tres millors projectes d’R+D del sector de l’aigua d’aquest any. El primer finalista va ser el projecte Agualearn liderat per Amphos21, Hyds i Aigües del Prat i finançat pel Ministeri d’Indústria vol promoure l’ús de la IA i el Machine Learning com a  eina d’alerta primerenca per predir la presència de contaminants i identificar el cabal més òptim d’explotació. També ha quedat finalista el projecte Vivaldi que compta amb la participació de  la Universitat Autònoma de Barcelona, el grup BETA de la Universitat de Vic i el LEITAT, finançat per la convocatòria H2020 de la UE, i que està desenvolupant una solució biotecnològica innovadora, sostenible i rendible per convertir les emissions de gasos residuals de les indústries de base biològica en productes químics basats en CO2. Finalment el guanyador com a millor projecte d’R+D ha estat KTMS de l’empresa Inloc Robotics, una start-up del sector l’aigua, que amb aquest projecte  focalitzat en l’àmbit de l’economia blava i que ha rebut suport europeu en el programa Galatea on participa també el clúster de l’aigua pretén reduir els consums energètics en vaixells gràcies a l’ús de tecnologies de sensòrica i digitalització avançada.

FOTOS

VÍDEO

Amb el suport de:

Similar Posts