Catalan Water Partnership | DESAIGÜES – DESenvolupament de nous processos per al tractament d’AIGÜES i per a la valorització de compostos d’alt valor afegit del sector vitivinícola
17447
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-17447,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive
 

DESAIGÜES – DESenvolupament de nous processos per al tractament d’AIGÜES i per a la valorització de compostos d’alt valor afegit del sector vitivinícola

Category
R+D and innovation
About This Project

El CWP i AINS( L’Associació Empresarial Innovadora de Nutrició i Salut  integra empreses del sector agroalimentari en diversos subsectors, i aglutina d’una manera transversal l’interès en l’àmbit de l’alimentació saludable i funcional) han cooperat en la preparació d’un projecte d’R+D finançat pel Departament d’Agricultura amb el suport del centre tecnològic CTM i CTNS.

L’objectiu principal del projecte ha estat la valorització i recuperació de compostos bioactius dels corrents residuals d’empreses del sector agroalimentari i vitivinícola, i la generació de noves oportunitats en el tractament de les aigües residuals de les empreses participant. L’estudi de les diverses opcions ha de permetre ajudar al conjunt del sector en una doble direcció:

  1. Per una banda, identificar noves tecnologies per a la correcta gestió de l’aigua en els cellers i dels corrents residuals (d’aigua i subproductes), reduint-ne el consum i reduint el volum d’efluents a tractar i posar a l’abast del cellers tècniques de tractament de les aigües que resultin viables a nivell de costos, a nivell d’operació i que permetin abocar en els paràmetres establerts per la legislació vigent. Aquesta correcta gestió de l’aigua pot desembocar en reduccions energètiques, pel menor volum d’aigua i efluents residuals a gestionar. Aquesta problemàtica, a nivell de cellers de petita dimensió encara té un ampli recorregut de millora, i estaria identificat com un potencial projecte d’innovació.
  1. En segon lloc, desenvolupar nous processos en la gestió del tractament de l’aigua per a la valorització i recuperació de compostos d’alt valor afegit del sector vitivinícola que puguin ser reaprofitats, i generar-ne un valor econòmic pel sector. Tot el que es pugui plantejar sota aquesta perspectiva té una vocació clarament orientada a l’R+D, i que pot donar lloc a una reducció de costos i a un aprofitament econòmic per l’explotació d’aquests compostos (compostos polifenòlics, fibres, pèptids bioactius, etc).

El projecte ha estat desenvolupat al llarg de l’any 2014 principalment i ha estat un primer pas en la cooperació entre els dos clústers en l’àmbit de l’R+D.