EL CWP I EL CEEC SUMEN FORCES EN LA JORNADA ‘ENERGIA I AIGUA EN TEMPS DE CRISI’ PER PRESENTAR SOLUCIONS D’EFICIÈNCIA ENERGÈTICA EN LA GESTIÓ DE L’AIGUA

El Catalan Water Partnership, el CEEC i Leitat van organitzar conjuntament el passat 4 de maig la jornada ‘Energia i aigua en temps de crisi: solucions d’eficiència energètica per a la gestió de l’aigua’ amb l’objectiu de trobar solucions d’eficiència energètica en la gestió de l’aigua. La jornada es va celebrar de forma presencial a l’edifici del DFactory i amb retransmessió en directe. 

La jornada va començar amb la benvinguda a càrrec del cap de Departament Energy & Engineering a Leitat, David Gutiérrez, i la benvinguda institucional de la gerent de l’Agència Catalana de l’AiguaMar León. La responsable de l’ACA va destacar que avancen en la descarbonització del cicle de l’aigua, tot assegurant que en 10 anys s’invertiran 159M€ per tal que el 78% de la despesa energètica de les depuradores es cobreixi amb energia sostenible via fotovoltaica, biogàs i altres mesures d’eficiència energètica.

Per la seva banda, el director del CWPXavier Amores, va fer la introducció a la jornada presentant el clúster de l’aigua i fent referència a la necessitat d’implementar solucions més eficients de cara a l’increment del cost de l’energia. Seguint aquest fil, la project manager del Clúster de l’Energia Eficient de CatalunyaCarla Rebés, va presentar el projecte AIcharge, que consisteix en solucions d’algoritmes intel·ligents per a la recàrrega elèctrica d’embarcacions recreatives, en el qual també hi participen el CWP, GPASeabots, Power Innotech i Prosume. El projecte també compta amb el finançament del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme (MINCOTUR) mitjançant la segona convocatòria d’AEIs del 2021 en el marc dels ajuts Next Generation i el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

A continuació, el CEO de LC Paper, president de la Comissió d’Energia del PIMEC i autor del llibre ‘Economia en el canvi climàtic’Joan Vila, va donar el tret de sortida a les ponències de l’acte. Vila va donar la ponència economia en el canvi climàtic, en què va donar algunes claus sobre el futur de l’energia, centrant el problema en el malbaratament de recursos. Més endavant, en la segona ponència, la cap d’Unitat d’Indústria de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), Mariona Coll, va presentar diversos instruments de suport a l’estalvi i l’eficiència energètica que promou l’ICAEN, dels quals també en pot ser beneficiari el sector de l’aigua (CNAEs 36 i 37). Coll ha destacat que dels més de 400 projectes aprovats per l’ICAEN, tant per millorar tecnologies com implantar sistemes que promoguin l’estalvi energètic, només un pertanyia al sector de l’aigua. Per aquest motiu, ha fet una crida al conjunt del sector a que presenti projectes en les línies de finançament de l’ICAEN.

En l’apartat final, es van presentar cinc casos d’èxit d’eficiència energètica en la gestió de l’aigua a càrrec d’empreses associades al CWP. En primer lloc, l’investigador de Leitat, Pau Bosch, va presentar el projecte POWER2BIOMETHANE, al voltant de la bio-valorització del CO2 en depuradores per producció de biometà com a font alternativa d’energia. En segon lloc, Albert Blanco, HVAC & Water Business Development Manager, ABB, va presentar un projecte en control eficient en grups de bombament en plantes d’aigua. I tot seguit, el director general de Createch360ºAngel Freixó, va presentar l’aplicació de sistemes de control intel·ligent per l’optimització energètica d’EDARs. Per la seva banda, Ángel Teno, director Técnico-División Aguas, Grupo Lente Impulso, va presentar el cas de Cabo Verde del Cicle Integral de l’aigua amb autoconsum d’energia renovable fotovoltaica. I per acabar, el Director Adjunt d’Amphos 21Jorge Molinero, va presentar noves fonts d’energia: emmagatzematge d’hidrogen verd en aqüífers.

Similar Posts