Catalan Water Partnership | El Catalan Water Partnership és el clúster que més ajuts europeus ha aconseguit el 2020
24305
post-template-default,single,single-post,postid-24305,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive
 

El Catalan Water Partnership és el clúster que més ajuts europeus ha aconseguit el 2020

El Catalan Water Partnership és el clúster que més ajuts europeus ha aconseguit el 2020

DELS 30 PROJECTES APROVATS PER LA UE, CINC SÓN DEL CATALAN WATER PARTNERSHIP

  • El Clúster català de l’aigua ha aconseguit captar 715.000€ de fons europeus per a 5 projectes d’innovació i internacionalització
  • Alguns dels projectes aprovats són per impulsar l’economia circular en dessaladores, per fer els ports més sostenibles i intel·ligents, per estalviar aigua al sector turístic i per internacionalitzar les pimes del sector de l’aigua

 El Catalan Water Partnership (CWP), ha obtingut ajuts europeus per valor de 715.000€ per a cinc projectes que tenen un pressupost total de 12,95M€. Es tracta de convocatòries de l’any 2019 que han estat resoltes durant aquest 2020, i que posicionen al CWP com el clúster català que més èxit ha tingut en l’obtenció de finançament europeu, amb projectes aprovats en convocatòries com Horizon 2020, LIFE+ i COSME GO International. De fet, de la trentena de propostes aprovades als clústers catalans, cinc són projectes del Clúster català de l’aigua i representen més del 30% del total d’ajuts europeus aprovats als clústers.

D’aquests cinc projectes destaquen el SEA4VALUE, coordinat per Eurecat, que té com a objectiu recuperar metalls i minerals valuosos com el bor, el magnesi o el liti de les salmorres resultants de les plantes de dessalinització d’aigua de mar. Es recolliran mostres d’aquest residu en més de 100 plantes dessalinitzadores d’aigua de mar d’arreu del món per analitzar i estudiar-ne la composició i recuperar els metalls i minerals que puguin ser útils en sectors com la construcció, la química, l’automoció, l’aeroespacial o la maquinària. L’objectiu final és aplicar una política d’economia circular i reduir la dependència de les importacions d’aquests metalls d’altres parts del món.

Un altre dels projectes aprovats és el Galatea, que busca implementar sistemes més sostenibles i intel·ligents en ports, drassanes, vaixells i vigilància marítima. Amb l’ajut europeu obtingut es finançaran projectes de pimes catalanes orientades a aquest repte en forma de cupons que gestiona el propi Catalan Water Partnership.

 

El tercer dels projectes que ha rebut fons europeus té com a objectiu impulsar mesures d’estalvi i reutilització de l’aigua al sector turístic, està liderat per l’Euroregió i compta amb el suport de l’Agència Catalana de l’Aigua, Eurecat i els clústers de l’aigua de França i les Illes Balears, a més del català.

Finalment, el Clúster CWP també ha obtingut finançament per a dos projectes d’internacionalització d’una cinquantena de pimes; d’una banda el Green Small Smart City per ciutats mitjanes que apostin per a la sostenibilitat i el model d’“smart city”, i el projecte Welliance, que vol acompanyar en missions a Mèxic, EUA i Sud Àfrica a empreses de cinc clústers europeus que poden vendre solucions, productes i tecnologies orientades al mercat turístic.

Aquests cinc projectes, junt amb l’HYDROUSA, en el qual participa el CWP, configuren una cartera de sis projectes europeus en marxa en aquests moments, junt amb una vintena d’iniciatives i projectes d’R+D, digitalització, internacionalització i canvi estratègic impulsats per les empreses del sector i amb el suport d’altres administracions a Catalunya i l’Estat.

El Catalan Water Partnership

Nascut el 2008, el Clúster de l’aigua de Catalunya està format per més de 100 empreses i centres  d’investigació relacionats amb l’ús sostenible de l’aigua, que representen més d’un 2% del PIB català. Els objectius del clúster són promoure la millora competitiva del sector, la innovació i la internacionalització, i els darrers anys han prioritzat l’impuls de l’economia circular i la digitalització. Anualment gestiona una vintena de projectes cooperatius entre els seus associats.

El CWP és un dels 29 clústers acreditats pel programa Catalonia Clusters impulsat per la Generalitat a través d’ACCIÓ, una iniciativa que promou l’agrupació d’empreses i entitats d’un mateix sector per compartir recursos, innovar, generar sinèrgies i projectar-se internacionalment. El CWP també és un clúster reconegut pel Ministeri d’Indústria en el seu programa d’Agrupaciones Empresariales Innovadoras, i també la plataforma europea ECCP que agrupa més de 1.000 clústers.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.